Loading...
ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Περισσότερα...
Φέρνουμε το αύριο
πιο κοντά
Περισσότερα...
Μειώνουμε τα απορρίμματα
δίνουμε χώρο στη ζωή
Περισσότερα...
Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021

Μήνυμα του Προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται αύριο Σάββατο, 5 Ιουνίου

Γρ. Αλεξόπουλος: Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και θα το προστατεύσουμε όλοι μαζί

Από: ΣΥΔΙΣΑ, Δελτία Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι φέτος αφιερωμένη στον Επανασχεδιασμό, την Αναδημιουργία και την Αποκατάσταση («Reimagine, Recreate, Restore»), ενώ επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, ξεκινώντας μια διεθνή δράση με ορίζοντα το 2030 για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων.

Η περιοχή της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας διαθέτει πληθώρα οικοσυστημάτων τα οποία απαιτούν την προσοχή μας και τη λήψη μέτρων για την προστασία τους και την περαιτέρω ανάδειξή τους. Παράλληλα διαθέτει βιότοπους που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και που αποτελούν ή μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τον τουρισμό, τους μελετητές και τους ειδικούς επιστήμονες, εφόσον μεριμνήσουμε για την αποκατάστασή τους.

Αυτό υπαγορεύει την αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας πιο υπεύθυνης περιβαλλοντικά συμπεριφοράς, για κάθε Φορέα, κάθε πολίτη, κάθε επισκέπτη, αλλά και την υιοθέτηση μιας πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των συναρμοδίων Φορέων για τη δρομολόγηση λύσεων, τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων έργων και δράσεων που θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για αυτά τα οικοσυστήματα, την διατήρηση της ανθεκτικότητάς τους και την αποκατάστασή τους, όπου αυτό επιβάλλεται.

Για μας στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Το πλέγμα ολοκληρωμένων δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του περιφερειακού μας σχεδιασμού, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η αποφόρτιση των υφιστάμενων ΧΥΤΑ με τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων και των Μ.Ε.Β. του Νομού, έχουν στόχο την προστασία το περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο πλαίσιο μιας αειφόρου διαδικασίας.

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως και σε κάθε προσπάθεια που έχει σημείο αναφοράς το περιβάλλον, θεμελιώδης παράμετρος είναι η ενίσχυση του εθελοντισμού και της συμμετοχής των ίδιων των πολιτών, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή τους, η στήριξη και η δημιουργική διαβούλευση μαζί τους.

Ενημερωμένος για το περιβάλλον πολίτης σημαίνει χρήσιμος πολίτης.

Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Και θα το προστατεύσουμε όλοι μαζί.